Η μυρωδιά του καμένου δεν έφτασε στη μύτη της κ. Μενδώνη

 Ο καμένος αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών                                                                                                            EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αντα Ψαρρά

Για άλλη μια φορά η λίστα Πέτσα απέδειξε το εύρος της πρόθεσής της για αντικειμενική ενημέρωση με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. 

Την ώρα που όλοι οι κάτοικοι του Άργους αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας και τους εξωτερικού έβλεπαν στις δεκάδες φωτογραφίες να μαυρίζουν τα μνημεία με τις φλόγες ανάμεσά τους, η δημόσια τηλεόραση και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ θριαμβολογούσαν για τα προληπτικά μέτρα που έσωσαν τον χώρο. Η υπουργός Πολιτισμού, πριν ακόμα πάει να δει την καταστροφή, έδινε συγχαρητήρια όχι στην Πυροσβεστική αλλά στον Νίκο Χαρδαλιά. 

Τουλάχιστον στην πυρκαγιά του 2007 στην Ολυμπία, όταν πήγε στον καμένο αρχαιολογικό χώρο ο τότε υπουργός Γ. Βουλγαράκης, έσπευσε να ανασκευάσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις του. 

Χθες η είδηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ συγκεκριμένα ΜΜΕ «έσβηναν» την πυρκαγιά την ίδια στιγμή που η πυροσβεστική έστελνε κι άλλες ενισχύσεις στο μέτωπο. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες τούς διαψεύδουν, ενώ η μυρωδιά του καμένου αρχαιολογικού χώρου μάλλον δεν έφτασε ποτέ στη μύτη της κ. Μενδώνη. 

Ιδού τι έγραφαν «Τα Νέα» όταν κάηκε η Ολυμπία:

«Ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας βγήκε βαριά πληγωμένος από την καταστροφική πυρκαγιά, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν διατρέχει κίνδυνος και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλη η Ελλάδα είδαν τη φωτιά να κατευθύνεται προς τον ιερό χώρο το Σάββατο, χωρίς όμως, όπως καταγγέλλουν, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευθεί το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το “υπερσύγχρονο” σύστημα πυρασφάλειας δεν λειτούργησε όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή έφθασε πυροσβεστικό αεροσκάφος με τουλάχιστον μία ώρα καθυστέρηση. Οι φλόγες απείλησαν άμεσα το Νέο Μουσείο, ενώ κάηκε μία πλευρά του αρχαίου Σταδίου. Στην περιοχή υπάρχει και ένα άλλο Μουσείο (Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων) το οποίο δεν απειλήθηκε από τις φλόγες. Ο λόφος του Κρονίου που περιβάλει την Ιερή Αλτη και συνδιαμόρφωνε την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου κάηκε. Ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε για τις δηλώσεις του ότι “κάηκαν λίγα δέντρα” στο Κρόνιον Αλσος, ανασκεύασε εν μέρει και παραδέχθηκε το μέγεθος της καταστροφής. [...] »

Και το «ΒΗΜΑ» 

«Η Αρχαία Ολυμπία σώθηκε από θαύμα της θεάς Τύχης

Η φωτιά, εκτός από τα μνημεία, έπληξε ανεπανόρθωτα το υπεύθυνο πρόσωπο της χώρας μας το οποίο είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εικόνα της Ολυμπίας με τις φωτιές να την περικυκλώνουν. Ο λόφος του Κρονίου να έχει γίνει ολοκαύτωμα. Τα πρανή του Αρχαίου Σταδίου καμένα. Η μεγάλη υπαίθρια αποθήκη με αρχιτεκτονικά μέλη -τα οποία ανέμεναν να βρουν τη θέση τους στις αναστηλώσεις-, να έχει καταρρεύσει και οι μαρμάρινοι όγκοι μαυρισμένοι και κατεστραμμένοι. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο βυθισμένο στον γκρίζο, πυκνό καπνό και οι φιγούρες των ανθρώπων να το εγκαταλείπουν απρόθυμα αλλά υποχρεωτικά. Η κοίτη του παραπόταμου του Αλφειού, του Κλαδέου, να έχει καεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Αλσος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο περιβάλλων χώρος της, κατεστραμμένα. Αυτή η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία είχε πολύ μεγαλύτερες απώλειες από όσες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης θέλησε να παραδεχθεί. Εκτός από τα μνημεία όμως, προκάλεσε τεράστια καταστροφή και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Απέδειξε την ανυπαρξία του κράτους. Καταρράκωσε την όποια αξιοπιστία διέθετε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού ειδικότερα».

Σήμερα το επιτελικό κράτος δεν αφήνει περιθώρια... Η λίστα Πέτσα και ο φανατισμός κρύβουν τον καπνό και τις ειδήσεις.

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ