Greek statistics και η κατάρριψη του αφηγήματος «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες»


 Μεταξύ αντιφάσεων και παραδοχών, επιβεβαιώνεται καθημερινά η κατάρριψη των πλασματικών συγκρίσεων επιδημιολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών, οι οποίες προβάλλονται από την κυβέρνηση ώστε να υποστηριχτεί το αφήγημα της καλής πορείας της Ελλάδας. Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας οι επιστήμονες προειδοποιούν για «παραπλανητικές συγκρίσεις» για τα κρούσματα ανά χώραωστόσο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, επικαλείται συγκρίσεις χωρίς κοινό τόπο και σκόρπια στατιστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα «Greek Statistics» της πανδημίας μας έχουν ήδη εκθέσει διεθνώς, με την Ολλανδία μάλιστα να βάζει την Ελλάδα στην black list λόγω της υποκαταγραφής της πανδημίαςΚάτι που είχε παραδεχτεί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, λίγο πριν «αποχωρήσει» από την τηλεοπτική ενημέρωση και υπό τις έντονες επικρίσεις ειδικών για τους περιορισμένους ελέγχους που πραγματοποιούσε η χώρα μας. 

Σήμερα, την τακτική των αβάσιμων συγκρίσεων κατέρριψε έμμεσα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη Ελλάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης αυτήν τη φορά αμφισβήτησε τις συγκρίσεις λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «μέση κατάσταση» αυτή τη στιγμή. 

«Το ερώτημα είναι πως συγκρινόμαστε με τις άλλες χώρες; Αυτό είναι το θέμα. Είναι  μια τεράστια συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, διότι οι περισσότερες χώρες τα πηγαίνουν σχετικά καλά, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Οπότε οι όποιες διαφορές, είναι μικρές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλουμε τις χώρες και να κάνουμε ένα ranking. Τη μία μέρα μπορεί να έχεις πέντε θανάτους στην Ελλάδα, την άλλη δέκα, το προφίλ αλλάζει και γενικά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα σχετικά καλό προφίλ, είμαστε μέχρι στιγμής σε καλή ισορροπία. Η συζήτηση όσον αφορά το ranking έχει νομίζω μικρές διαφορές, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες. Άμα θέλουμε να το συγκρίνουμε με τις ΗΠΑ είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Σε σχέση με άλλες χώρες, αναλόγως τι δείκτη θέλουμε να δούμε, αριθμό θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, είμαστε σε μια μέση κατάσταση αυτή τη στιγμή σε σχέση με άλλες χώρες». ς Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος και αφού έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ