Τα 6,7 ρίχτερ χτύπησαν Ελλάδα και Τουρκία

samos24.gr


 efsyn.gr

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, ταρακούνησε Ελλάδα και Τουρκία. Εικόνες μεγάλης καταστροφής στη Σμύρνη. Συνεχής ενημέρωση.

  • Ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13.51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμος. Έγινε αισθητή στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές.
  • Εικόνες μεγάλης καταστροφής στη Σμύρνη της Τουρκίας.
  • Τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες στη γειτονική μας χώρα. 
  • Πληροφορίες για ζημιές σε Σάμο και Χίο.

 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταβαίνει στη Χίο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλου Μάνος Λογοθέτης μεταβαίνει στη Σάμο.  

Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την πανδημία από τον πρωθυπουργό

 

Στη Σάμο Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης

EUROKINISSI/ SAMOSVOICE/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Με το αεροπλάνο της Πολιτικής Προστασίας αναχώρησε πριν από λίγο για Σάμο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαραδαλιάς, ο οποίος αναχώρησε εσπευσμένα για το νησί μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Σάμο για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου. 

«Νωρίς για συμπεράσματα»

Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε πως είναι «αρκετά νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα» και ενημέρωσε πως μετά το σεισμό ακολούθησαν 15 μετασεισμοί (από 4 Ρίχτερ και πάνω. 

Τραυματίες στη Σάμο

Υπάρχουν αναφορές για οκτώ τραυματίες. Καμία αναφορά για εγκλωβισμένους. 

 

Ο πρώτος απολογισμός για την Τουρκία

Τέσσερις νεκροί και 120 τραυματίες στη γειτονική μας χώρα. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι στα νότια της Σμύρνης. 

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Σμύρνη

 

Πληροφορίες για 4 νεκρούς στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης.

Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία υπάρχουν 40 εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικία. Οι αρχές επιχειρούν για να τους απεγκλωβίσουν καταφέροντας να βγάλουν τέσσερα άτομα από το κτίριο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών.

Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στη Σάμο

 

 

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς - Κλειστό το αεροδρόμιο του νησιού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Οδηγίες μέσω του 112

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω - Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Ανεβαίνει ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία

«Μέχρι τώρα έχουμε ενημερωθεί για έξι κτίρια που κατέρρευσαν στη Σμύρνη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, «στην περιοχή Μπόρνοβα και Μπαϊρακλί της Σμύρνης. Ρωγμές αναφέρθηκαν σε κτίρια στο Οτσάκ, Ντενιζλί, Μανίσα, Μπαλικεσίρ, Αϊντίν και Μούγλα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της μητρόπολης της Σμύρνης «υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις 20 κτιρίων».
 

Άκης Τσελέντης (πρόεδρος Γεωδυναμικού Ινστιτούτου): Ήταν ο κύριος σεισμός. Θα δώσει μεγάλους μετασεισμούς, ίσως και μεγαλύτερους των έξι ρίχτερ. Να μένουν οι κάτοικοι μακριά από τις ακτές. Μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση δευτερογενών ρηγμάτων της περιοχής. Και υπάρχουν πολλά.
 

Τέσσερις τραυματίες στη Σάμο

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη Σάμο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες στο νησί. Όλοι τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σάμου, ενώ μία γυναίκα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μεγάλη καταστροφή και στην εκκλησία στο Καρλόβασι, ενώ στο Βαθύ το λιμάνι έχει πλημμυρίσει.

 

 

Πρωτοφανείς εικόνες για την περιοχή της Μεσογείου

Σκηνικό από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας θυμίζουν τα βίντεο με το τσουνάμι που σάρωσε τους δρόμους της Σμύρνης στην Τουρκία.

 

Το πρώτο μήνυμα Ερντογάν για την καταστροφή

«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στην περιοχή μας» αναφέρει το πρώτο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μουτζούρης: Μεγάλες ζημιές στη Σάμο

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε λόγο για πολλές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο της Σάμου, ενώ οι καταστροφές σε Ικαρία και Χίο είναι μικρότερες.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σάμου μίλησε για πρωτόγνωρη και χαώδη κατάσταση, προσθέτοντας ότι σε αρκετά σημεία η θάλασσα βγήκε πάνω στη στεριά, ενώ κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καταρρεύσει.

Μεγαλύτερο το μέγεθος από το αρχικό ανακοινωθέν

Ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μεγαλύτερο από το ανακοινωθέν, κάνοντας λόγο για 6,8 ή 6,9 Ρίχτερ.

Επισήμανε ακόμη ότι η περιοχή είναι γνωστή με μεγάλα ρήγματα που έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς και στο παρελθόν.

Εκτίμησε, ότι θα υπάρξουν μεγάλοι μετασεισμοί με σοβαρές επιπτώσεις, κάνοντας έκκληση να μην κατοικηθεί κανένα σπίτι που έχει την παραμικρή ζημιά.

Μίνι τσουνάμι στη Σμύρνη

 

 

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι.

Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές.

Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Ταρακουνήθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Εικόνες καταστροφής από τη Σμύρνη

Μεγάλο είναι το χτύπημα του Εγκέλαδου στη τουρκική πόλη της Σμύρνης όπου οι πρώτες εικόνες εγείρουν φόβους για μεγάλη καταστροφή.

 

Μίνι τσουνάμι στη Σάμο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)