Μια... θηλυκή Τραμπ για τη Δικαιοσύνη

AP Photo/Alex Brandon

Κορίνα Βασιλοπούλου

Μια υπερσυντηρητική, σκληροπυρηνική καθολική και πολέμια των γυναικείων δικαιωμάτων τοποθέτησε ο Αμερικανός πρόεδρος στη θέση που άφησε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο η εκλιπούσα φεμινίστρια Ρουθ Μπέιντερ-Γκίνσμπεργκ. Τι ειρωνεία!

Αποτελεί ιδιαίτερα θλιβερή ειρωνεία το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της κληρονομιάς της Ρουθ Μπέιντερ-Γκίνσμπεργκ θα ξηλωθεί από μια άλλη γυναίκα. Τραγική ειρωνεία». Τα λόγια της Λουσίντα Φίνλεϊ, καθηγήτριας στη Νομική Σχολή του Μπάφαλο, απηχούν τον φόβο εκατομμυρίων Αμερικανίδων, αλλά και Αμερικανών, για τον αντίκτυπο που ίσως έχει στις ζωές τους η έλευση της Εϊμι Κόνι-Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, της γυναίκας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να καλύψει τη θέση η οποία χήρεψε με τον θάνατο της Γκίνσμπεργκ.

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εκτός κυβερνητικού και ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου η πρεμούρα του Αμερικανού προέδρου να διορίσει άτομο της αρεσκείας του στο παρά πέντε των εκλογών, με ορισμένους να κάνουν λόγο για σχεδόν πραξικοπηματική κίνηση. Ομως ο Τραμπ βιάζεται να πετύχει τη σύνθεση 6 προς 3 υπέρ των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον τρίτο κατά σειρά διορισμό στο Σώμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Οχι μόνο για να μη συναντά δικαστικά προσκόμματα στις αντιδραστικές πολιτικές του, αλλά και για να έχει να κάνει με φιλικούς δικαστές στην περίπτωση που εκτυλιχθεί και φέτος κάποιο εκλογικό θρίλερ τύπου Γκορ - Μπους όπως το 2000.

Ο στόχος του κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στη Γερουσία για να εγκρίνουν τον διορισμό της Μπάρετ, τον οποίο μόνο ένας εντελώς απρόβλεπτος παράγοντας θα μπορούσε να αποτρέψει. Οσο για τη συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη προαλειφόμενη διάδοχο της Γκίνσμπεργκ, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια υπηρετεί στο 7ο Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική από τη γυναίκα που συνέδεσε τη ζωή της και την καριέρα της με τον αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων.

Η Εϊμι Κόνι-Μπάρετ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στη Νέα Ορλεάνη και είναι η μεγαλύτερη από εφτά αδέρφια. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος στην πετρελαϊκή Shell και η μητέρα της καθηγήτρια Γαλλικών σε σχολείο. Αφοσιωμένοι καθολικοί οι δύο γονείς -ο πατέρας μάλιστα χειροτονήθηκε διάκονος τη δεκαετία του ‘80-, εμφύσησαν την ίδια πίστη και στα παιδιά τους.

Η πρωτότοκη, η Εϊμι, ήταν άριστη μαθήτρια και μετέπειτα φοιτήτρια. Σπούδασε αρχικά Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Τενεσί και κατόπιν νομικά στο Νοτρ Νταμ της Ιντιάνα, ένα περιώνυμο ιδιωτικό καθολικό Πανεπιστήμιο από όπου αποφοίτησε με άριστα και στο οποίο διδάσκει από το 2002. Εκεί γνώρισε και τον επίσης δικηγόρο σύζυγό της Τζέσι Μπάρετ με τον οποίο έχει αποκτήσει εφτά παιδιά, όπως και οι γονείς της. Το ζευγάρι, το οποίο διαμένει στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, έχει υιοθετήσει δύο από τα παιδιά του από την Αϊτή. Το μικρότερο παιδί τους, ένα αγοράκι, πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Το πρόβλημα φάνηκε στον προγεννητικό έλεγχο, ωστόσο η Εϊμι Κόνι-Μπάρετ αποφάσισε να το φέρει κανονικά στον κόσμο.

Για τους καθολικούς η άμβλωση αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα και η Μπάρετ δεν διαφέρει. Σε άρθρα της έχει υποστηρίξει την άποψη ότι η άμβλωση αποτελεί ανήθικη πράξη και ότι η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη. Ο μεγάλος φόβος των γυναικών είναι πως η παρουσία της στο Ανώτατο Δικαστήριο θα συμβάλει στον διακαή πόθο των δεξιότερων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ακυρώσουν τον νόμο του 1973 «Ρο εναντίον Γουέιντ», ο οποίος κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Εϊμι Κόνι-Μπάρετ είναι από τα ιδρυτικά στελέχη τού People of Praise (ένδοξος λαός), μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης με έδρα την Ιντιάνα και περίπου 2.000 μέλη η οποία καταδικάζει τις αμβλώσεις και την ομοφυλοφιλία και θεωρεί τον άντρα κεφαλή της οικογένειας στον οποίο θα πρέπει να υποτάσσεται η γυναίκα. Ολως «παραδόξως», όπως ανακάλυψε το Associated Press, η οργάνωση διέγραψε από την ιστοσελίδα της όλες τις φωτογραφίες και τις αναφορές στην Μπάρετ και τον σύζυγό της, αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ενα πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα έγινε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Τραμπ την πρότεινε για το ομοσπονδιακό δικαστήριο. 

Δεν ήταν δύσκολο για την Εϊμι Κόνι-Μπάρετ να πέσει στο ραντάρ του Αμερικανού προέδρου. Είναι ταλαντούχος νομικός -αυτό της το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι-, νέα και με τις «σωστές» απόψεις. Η Εϊμι Κόνι-Μπάρετ εργάστηκε από το 1998 ώς το 1999 ως βοηθός του μακαρίτη πλέον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντονιν Σκάλια, τον οποίο αποκαλεί μέντορά της και σήμερα δηλώνει συνεχίστρια των ιδεών του.

Το 2017 ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που διερευνούσε ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. Τελικά επέλεξε τον διαβόητο Μπρετ Κάβανο, ο οποίος πήρε το πράσινο φως από τη Γερουσία παρά τις κατηγορίες τριών γυναικών για σεξουαλική επίθεση. Οσο για την Μπάρετ, την πρότεινε -όπερ και εγένετο- για να εκπροσωπήσει την Ιντιάνα στο 7ο Ομοσπονδιακό Εφετείο με έδρα το Σικάγο.

Σήμερα έχει μεγάλες προσδοκίες από το πουλέν του. Δήλωσε άλλωστε ευθαρσώς σε προ ημερών συνέντευξή του πως θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό να ανατραπεί ο «Ρο εναντίον Γουέιντ» χάρη στην αλλαγή που θα επιφέρει στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο διορισμός της Μπάρετ. Οπως επίσης έχει δηλώσει πως θέλει δικαστές που θα ανατρέψουν τον ACA, τον νόμο για προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη της κυβέρνησης Ομπάμα. Και όχι μόνο.

«Με μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο η χώρα κινδυνεύει να δει να αποδυναμώνεται περαιτέρω ένα από τα εναπομείναντα εργαλεία που διαθέτει -όπως τα συνδικάτα και την περιβαλλοντική νομοθεσία-, για να περιορίζει τη δύναμη των επιχειρήσεων» έγραψαν σε άρθρο γνώμης οι New York Times, επισημαίνοντας μάλιστα ορισμένες αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών που έχει λάβει η Εϊμι Κόνι-Μπάρετ.

Η ίδια δηλώνει πιστή στο γράμμα του νόμου και στις απαρχές του αμερικανικού Συντάγματος. Τονίζει επίσης, όπως και κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία για τον διορισμό της πριν από τρία χρόνια, ότι οι θρησκευτικές και εν γένει προσωπικές απόψεις της δεν θα επηρεάσουν τη στάση της απέναντι στον νόμο. Γνωρίζουμε βέβαια πως η Δικαιοσύνη δεν είναι απλώς τυφλή, όπως λέγεται. Συχνά είναι επιλεκτικά θεόστραβη.

Γιατί την επιλέξαμε

Εγινε το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ με την απόφαση του Τραμπ να τη διορίσει άρον άρον στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ-Γκίνσμπεργκ. Η βαθιά θρησκευόμενη και συντηρητική δικαστίνα Εϊμι Κόνι-Μπάρετ είναι η απόλυτη «αντι-Γκίνσμπεργκ».

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ