Τα υποψήφια εμβόλια κορονοϊού για την Ευρώπη και ο αγώνας δρόμου με ΗΠΑ-Βρετανία

Εργαζόμενοι κάνουν επίδειξη του τρόπου μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.


 efsyn.gr

Το δύσκολο σταυρόλεξο της επέλασης του κορονοϊού και του ανοίγματος της οικονομίας καλούνται να διαχειριστούν, ενόψει και των Χριστουγέννων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τον κορονοϊό να συνεχίζει να θερίζει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κράτη και κυβερνήσεις αναμένουν με αγωνία ευχάριστα νέα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με τα υπό εξέταση εμβόλια, παρά τις όποιες ενστάσεις καταγράφονται για το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί σε χρόνο-ρεκόρ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Ο EMA, όπως αναφέρουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ τους, θα λάβει εντός του Δεκεμβρίου τις αποφάσεις για το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/ Biontech, αλλά και εκείνου που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στη σκιά της υπόθεσης της AstraZeneca, όπου μία σειρά λαθών και παραλείψεων κλόνισε την εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών απέναντι στην εταιρεία, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να τίθενται παγκοσμίως σε νέες δοκιμές.

Γερμανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους FT, ανέφεραν το τελευταίο διήμερο ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί τον επόμενο μήνα, μόλις οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δώσουν το «πράσινο φως».

«Αναμένουμε το εμβόλιο της Pfizer/Biontech να εγκριθεί στα μέσα Δεκέμβρη» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που εκδίδει τις άδειες για όλη την Ε.Ε., θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες και για το ένα θα δώσει έγκριση και στο εμβόλιο της Moderna.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έχοντας δώσει ήδη αρκετά εκατομμύρια ως προκαταβολές.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε, τελικά, να πάει αρκετά πίσω, επισημαίνουν άνθρωποι με γνώση των διαδικασιών εντός του ΕΜΑ.

Η ρυθμιστική αρχή έχει το δύσκολο έργο να ισορροπήσει ανάμεσα στην τεράστια ανάγκη για τη δημόσια υγεία και την σωστή εξέταση των εμβολίου, ενώ και η πολιτική πίεση που ασκείται είναι τεράστια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φαινομενικά οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ξεκινήσουν διαδικασίες εμβολιασμού αρκετά νωρίτερα. Ο EMA, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν έχει δεχθεί πολιτική πίεση για να γίνουν τάχιστα οι απαραίτητες ενέργειες. 

Σήμερα, πάντως, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ είπε, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου. Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «η διαδικασία ανάπτυξης αυτού του εμβολίου έχει γίνει με επιστημονική αυστηρότητα. Η ασφάλεια δεν έχει διακυβευθεί», διαβεβαίωσε.

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ