Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέρα από τα 150 ευρώ

 

Ο θόρυβος που έγινε για την προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών για την πρώτη δόση του εμβολίου είναι δυσανάλογος του μέτρου.

Προφανώς υπάρχει ψηφοθηρική πρόθεση. Και προφανώς η ΝΔ που κατήγγειλε ως λαϊκισμό την "επιδοματική πολιτική" του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ανακόλουθη. Οπωσδήποτε ισχύει ότι επέλεξαν αυτή την ηλικιακή ομάδα επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγάλη αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με τη νέα γενιά. Και ναι, υπάρχει κάτι προσβλητικό σε όλο αυτό, με την έννοια ότι το σύστημα εξουσίας αντιμετωπίζει το δημόσιο ταμείο σαν περιουσία της και μοιράζει βοηθήματα με πολιτική ιδιοτέλεια. Πόσο μάλλον όταν μέχρι τώρα ενοχοποιούσαν τους νέους για τη διάδοση της πανδημίας και ξυλοφόρτωναν όσους μπορούσαν στις πλατείες.

Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι οικονομικά κίνητρα για εμβολιασμό δίνονται σε πολλές χώρες χωρίς αυτό να πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση, ενώ τα 150 ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και είναι ένα  δώρο για τους νέους που κουράστηκαν πολύ τον τελευταίο χρόνο μέσα στο lockdown.

Ενδιαφέρον θα ήταν αν με αφορμή το "χαρτζιλίκι", όπως το λέει η αντιπολίτευση, ξεκινούσε μια σοβαρή συζήτηση για τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες όσων ενηλικιώνονται σ' αυτή τη σκληρή εποχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη όταν είπε σε όσους εργοδότες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν προσωπικό να βελτιώσουν τους μισθούς που προσφέρουν για να βρουν! Ο Μπάιντεν δεν είναι κομμουνιστής και δεν είναι νέος, οπότε η αμεσότητα με την οποία είπε το αυτονόητο ξάφνιασε.  

Δεν θα έπρεπε. Ακριβώς επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία και επειδή προηγήθηκε η λαίλαπα Τραμπ αισθάνεται απελευθερωμένος να πει το προφανές, που αποτελεί ταμπού για την καπιταλιστική ορθότητα: Οι αποδοχές των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας είναι εξευτελιστικές και απάνθρωπες, απαγορευτικές για τη δημιουργία οικογένειας και για μια αξιοπρεπή ζωή. Οσοι δεν έχουν πίσω οικογενειακή περιουσία και στήριξη ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους χωρίς προοπτική ουσιαστικής χειραφέτησης και ευτυχίας.

Ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί έχει κάνει μια ρηξικέλευθη πρόταση που στηρίζεται στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Κάθε νέα και νέος στα 25 θα μπορεί να εισπράττει προκαταβολικά το 60% του συνολικού εισοδήματος που, με βάση το ΑΕΠ της χώρας, θα αποκτήσει στη ζωή του – 120.000 ευρώ στη Γαλλία. Η σκέψη του στηρίζεται στο ότι το 50% των φτωχότερων πολιτών δεν κληρονομεί τίποτα ή σχεδόν τίποτα και το υπόλοιπο 50% κληρονομεί στα 50 του ή στα 60 του.

Ολα αυτά είναι πολύ πιο προωθημένα από τον κατώτατο μισθό των 800 ευρώ και το 35ωρο χωρίς μείωση μισθού στο οποίο αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά είναι μια αφορμή για να τεθεί σε προτεραιότητα η συζήτηση για τη στήριξη των νέων που παραλαμβάνουν τη γη κατεστραμμένη, το κλίμα αλλαγμένο και τις ανισότητες εφιαλτικές.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι περισσότερο από την freedom pass. Η Αριστερά, όμως, μπορεί και πρέπει.

Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ