Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!


 Άρης Χατζηγεωργίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αφού οι προτάσεις της βρήκαν τοίχο άρνησης από τους παρόχους ρεύματος, ξανασυζητά μαζί τους το θέμα από την αρχή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν κάνει παρεμβάσεις «σοβιετικού τύπου».

Tην ώρα που χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρισμού περιμένουν με τρόμο τον επόμενο λογαριασμό για να δουν την «απανταχούσα» των θερινών αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινά νέα διαβούλευση με τους παρόχους ενέργειας, υποσχόμενη, μάλιστα, ότι δεν θα κάνει παρεμβάσεις «σοβιετικού τύπου»…

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κρατική ενίσχυση των 9 ευρώ ανά 300 κιλοβατώρες/μήνα χωρίς όμως ακόμη να έχει νομοθετήσει και δεσμευθεί για τη διάρκεια ισχύος της. Πολλοί καταναλωτές όμως που αναγκάζονται τώρα, με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, να μελετήσουν τα συμβόλαιά τους, διαπιστώνουν πλήθος σκοτεινών σημείων και προσφεύγουν στη ΡΑΕ για παράπονα.

Η ΡΑΕ πραγματοποίησε ήδη μια διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που είχε ήδη φανεί ξεκάθαρα ότι οι τιμές των καυσίμων και ειδικά του φυσικού αερίου είχαν πάρει τον ανήφορο. Συνάντησε «τοίχο άρνησης» από τους προμηθευτές. Οι προτάσεις προέβλεπαν μεταξύ άλλων: κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατάργηση του παγίου και εφαρμογή προκαθορισμένου ορίου στο ύψος επιβάρυνσης από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας εξήγγειλε νέο κύκλο διαβούλευσης με τους προμηθευτές ρεύματος. Οπως είπε, στόχος είναι η επίτευξη διαφάνειας και νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το 2022, χωρίς όμως να μπορεί να περιγράψει τις αυξήσεις που ήδη θα έχει φορτωθεί η αγορά έως τότε.

H νέα διαβούλευση της ΡΑΕ θα αφορά μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση του πελάτη πριν υπογράψει συμβόλαιο και καλύτερη διαμόρφωση των πεδίων που βλέπει ο καταναλωτής στον λογαριασμό του. Ως προς τα τιμολόγια, ο κ. Δαγούμας είπε πως η ΡΑΕ δεν έχει καταλήξει εντελώς, αλλά πιθανότατα θα έρθει στη νέα διαβούλευση με στόχο να ισχύουν:

  1. 1 Σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής αλλά με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης,
  2. 2 Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρες ανάλογα με την πορεία της τιμής χονδρικής, αλλά και όρια στο πόσο μπορεί να αυξηθούν.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αν κάποιος πληρώνει 100 ευρώ ανά μεγαβάτ στο σταθερό τιμολόγιο, στο κυμαινόμενο με 90 ευρώ θα υπάρχει περιθώριο αυξομείωσης 20%. Αν πληρώνει 80, το όριο αυξομείωσης θα είναι 40% και αν πληρώνει 70 ευρώ, μπορεί να μην υπάρχουν όρια και κάθε πλευρά να αναλαμβάνει το ρίσκο της».

Πάντως, διαβεβαίωσε τους προμηθευτές ότι θα έχουν χρονικό περιθώριο προσαρμογής, ενώ για τους καταναλωτές «που άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν», υποσχέθηκε ελέγχους στα υφιστάμενα τιμολόγια.

Δεν έδωσε στοιχεία για το πλήθος των παραπόνων από πλευράς καταναλωτών, τα οποία όμως πολλαπλασιάζονται, αν κρίνουμε και από τα τηλέφωνα αναγνωστών που δέχεται η εφημερίδα μας. Ενδεικτικό είναι το θέμα με την υψηλή έκπτωση έγκαιρης εξόφλησης που προσφέρουν κάποιες εταιρείες, καθώς καταναλωτές διαπιστώνουν ότι αυτή εφαρμόζεται στο ποσό αρχικής χρέωσης και όχι στο πρόσθετο που προκύπτει από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Στα επίμονα ερωτήματα για το αν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης ενεργειακής επάρκειας, ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κάποιο αλέρτ», ενώ σε διεθνές επίπεδο επικαλέστηκε τις προβλέψεις βάσει των οποίων οι τιμές θα παραμείνουν πιθανότατα πολύ υψηλές έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τέλος, για την πιθανότητα κάποιες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού να «βαρέσουν κανόνι», είπε πως κάποιες έχουν επισφάλειες, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι, επιτέλους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο και έτσι οι εταιρείες θα καταθέσουν εγγυητικές επιστολές για την κάλυψη των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Αυτό, για να προληφθεί το φαινόμενο οι εταιρείες που πτωχεύουν να αφήνουν τεράστια χρέη προς ΔΕΔΔΗΕ και (ΑΔΜΗΕ) και στους λογαριασμούς για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) κ.λπ.

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ