Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντονη δυσφορία στην Κομισιόν με τις δηλώσεις Μηταράκη για τον έκτακτο μηχανισμό ελέγχου στα σύνορα

 

Δυσφορία έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης, ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού ελέγχου συνόρων, παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού  μηχανισμού. Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας». Αυτή είναι η δήλωση του Νότη Μηταράκη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Μανούσου Βολουδάκη, αναφερόμενος σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όμως η δημιουργία τού εν λόγω μηχανισμού είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν. Οπως χαρακτηριστικά απάντησε σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» εκπρόσωπος της Επιτροπής, η ίδια η επίτροπος Μετανάστευσης προσωπικά είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη δημιουργία του.

Το θέμα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, που προκάλεσαν σφοδρή κριτική από διεθνή ΜΜΕ, οργανώσεις, αλλά και ευρωβουλευτές που ζητούσαν άμεση δράση μέσω της ειδικής επιτροπής παρακολούθησης. Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον είχε επισκεφτεί μάλιστα την Αθήνα για να θέσει το ζήτημα. Η ίδια στα τέλη Αυγούστου τόνισε στο «Spiegel» ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας και ότι περιμένει να δει πρόοδο στο θέμα, προκειμένου να απελευθερωθεί και χρηματοδότηση ύψους 15.800.000 ευρώ προς το Λιμενικό Σώμα.

Για την Κομισιόν, ο μηχανισμός αυτός «αποτελεί βασική πτυχή της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η επίτροπος Γιόχανσον έλαβε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε έναν τέτοιο μηχανισμό και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι ελληνικές Αρχές μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Επιτροπής συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για τη δημιουργία του μηχανισμού παρακολούθησης», συμπλήρωσε. 

Μάλιστα, στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε προηγηθεί και κοινή ανακοίνωση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΝNHRI), που χαιρέτιζαν «ως θετική πρωτοβουλία την εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, καθώς και στις συστάσεις του 2021 της Υπατης Αρμοστείας προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την καθιέρωση ανάλογων μηχανισμών στα κράτη-μέλη της».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τώρα υποστηρίζει πως ένας τέτοιος μηχανισμός «ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Μεταξύ άλλων, γεννάται και τι ερώτημα, αν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και σε άλλες περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις της Frontex.

Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ