Η σκευωρία κατέρρευσε με το «καλημέρα»


 Γιώτα Τέσση

Μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης κατέδειξαν ότι το κατηγορητήριο, που εμπλέκει δύο μέλη του «Ρουβίκωνα» στη δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια, είναι εντελώς στημένο.

Συμβαίνει αρκετές φορές να σχηματίζονται δικογραφίες με έωλα στοιχεία και στη συνέχεια να τίθενται στο αρχείο επειδή είναι αδύνατον ένα ανυπόστατο κατηγορητήριο να... αντέξει σε μια δικαστική αίθουσα. Μια τέτοια δικογραφία ήταν αυτή που σχηματίστηκε το 2016 για την ανθρωποκτονία του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια και κατηγορούμενους δύο μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας»: τον Γιώργο Καλαϊτζίδη, ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, και τον Νίκο Ματαράγκα, ως φυσικό αυτουργό.

Η δικογραφία μπήκε στο αρχείο αλλά ανασύρθηκε το 2021, δημιουργώντας το ερώτημα αν υπήρξε κάποιο νέο στοιχείο ενοχής για τους δύο κατηγορούμενους. Η δίκη ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 13 Οκτωβρίου και χθες, στη μόλις δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ολοκληρώθηκε η πλήρης κατάρρευση του κατηγορητηρίου.

Δεκατέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν χθες και δυσκολευόταν να καταλάβει κανείς ποιοι από αυτούς ήταν κατηγορητηρίου και ποιοι υπεράσπισης επειδή κανείς δεν κατέθεσε τίποτα εναντίον των κατηγορουμένων. Γιατρός που είχε εφημερία το βράδυ που το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο είπε ότι «δεν ξέρω τίποτα για το έγκλημα»· καταστηματάρχης της περιοχής τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά των κατηγορουμένων, μέσα από μαζικές και συλλογικές κινητοποιήσεις, ενάντια στη δράση των ναρκοσυμμοριών· κάτοικος Εξαρχείων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αποκλείεται να το έκαναν αυτοί οι δύο»· άλλος καταστηματάρχης περιέγραψε τον θανόντα ως «ένα ιδιαίτερα τοξικό άτομο». Αυτοί ήταν οι χθεσινοί μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Και όταν ήρθε η ώρα των μαρτύρων υπεράσπισης, η αρχή έγινε με κάτοικο της οδού Θεμιστοκλέους που έβγαινε από το σπίτι της όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και σε λίγα λεπτά είδε να περνάνε τρέχοντας δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Μα, γιατί δεν ήταν η αυτόπτης μάρτυρας στους μάρτυρες κατηγορητηρίου; Επειδή, όπως ανέδειξαν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων, Αννυ Παπαρρούσου και Κώστας Παπαδάκης, η Αστυνομία, αντί να αναζητήσει αυτόπτες μάρτυρες, έκανε επιχείρηση στα Εξάρχεια, συνέλαβε μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών οι οποίοι στη συνέχεια, ενώ ήταν κατηγορούμενοι, κατέθεσαν εναντίον των Καλαΐτζίδη και Ματαράγκα. Από αυτούς μόνο μία γυναίκα προσήλθε να καταθέσει την πρώτη μέρα της δίκης και είπε ότι τότε η Αστυνομία τής ζήτησε να ενοχοποιήσει τους κατηγορούμενους με αντάλλαγμα την απαλλαγή της.

«Αφού δεν μας κατηγορεί κανείς, γιατί είμαστε στο εδώλιο;» αναρωτήθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους και απάντησαν οι ίδιοι. «Πρόκειται για πολιτική δίωξη, στην οποία ενεπλάκησαν συγκεκριμένοι αστυνομικοί και μάρτυρες κατηγορητηρίου. Στοχοποιηθήκαμε από τους εμπόρους ναρκωτικών, επειδή τους χαλάσαμε τη δουλειά, και από τη Ν.Δ. εξαιτίας της πολιτικής μας δράσης», είπε ο Γ. Καλαΐτζίδης. Για τον Ν. Ματαράγκα, «η δικογραφία φτιάχτηκε για να χτυπήσουν τον “Ρουβίκωνα”, αλλά είναι γελασμένοι όποιοι θεωρούν ότι με τέτοιου είδους διώξεις θα σταματήσουν το αγωνιστικό κίνημα».

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης σχολίασε στην «Εφ.Συν.»: «Θεωρούμε ότι επίκειται βέβαιη η κατάρρευση της σκευωρίας, για την οποία η Αστυνομία θα ντρέπεται καθώς είναι η μοναδική περίπτωση σκευωρίας ασφαλίτικων υπηρεσιών με εμπόρους ναρκωτικών εναντίον αναρχικών αγωνιστών».

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Νοεμβρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως.

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ