Τεχεράνη καλεί Αθήνα για την επίλυση της κρίσης

Kατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, το ένα εξ αυτών είναι το Delta Poseidon.
 © Milllda | Dreamstime.com

efsyn.gr

Το Ιράν καλεί την Ελλάδα (Reuters) να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που βρίσκονται στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Τα δύο ελληνικά τάνκερ (Delta Poseidon και Prudent Warrior) που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης οδηγούνται για μετάγγιση του φορτίου τους (πετρέλαιο) ενώ το Ιράν καλεί την Ελλάδα (Reuters) να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων ανδρών ενώ οι Ιρανοί επέστρεψαν στους Έλληνες ναυτικούς τα κινητά τους τηλέφωνα κι έτσι μπόρεσαν να μιλήσουν με τους γονείς και τους συντρόφους τους, ενημερώνοντάς τους πως είναι καλά.

Θυμίζουμε πως η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ (σ.σ. στην Κάρυστο), ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να καταγγέλλει «μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια» και «έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε (News24/7) αν η χώρα μας θα επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από ρωσικών συμφερόντων πλοίο γεγονός (κατά πάσα πιθανότητα οδήγησε στα αντίποινα από το Ιράν) χωρίς να δείξει τέτοια πρόθεση υποστηρίζοντας πως η κατάσχεση ήταν νόμιμη.

«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο Ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης» ανέφερε συγκεκριμένα.




Πηγή https://www.efsyn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ