Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι προέτρεπε ο Στ. Πέτσας τους συνταξιούχους, τι αποφάσισε το ΣτΕ

 

«Ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις τους για καταβολή αναδρομικών που αφορούσαν μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, που είχαν γίνει το 2012, χαρακτηρίζουν οι συνταξιούχοι την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά αποδέχτηκε τη διάταξη νόμου που θεσμοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση και έτσι, πάνω από 2,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την καταβολή αναδρομικών για τις ανωτέρω περικοπές.

Μεγάλοι «χαμένοι» της εν λόγω απόφασης οι περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι – πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι στον π. ΟΓΑ, καθώς δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, που κατέβαλε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι, από μια δημοσιονομική δαπάνη που αρχικά έφτανε τα 3,9 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο χορήγησε περίπου 1,4 δισ. ευρώ προ διετίας. Τώρα, από τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι, η επιβάρυνση για τον ΕΦΚΑ περιορίζεται σημαντικά, καθώς απομένουν να διεκδικούν δικαστική δικαίωση, μόλις 350.000 συνταξιούχοι, που έχουν υποβάλλει έγκαιρα σχετικές αγωγές.

Το χρονικό όριο είναι η 31η Ιουλίου 2020, ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, παύουν οι συνταξιούχοι να έχουν κάθε μορφής διεκδίκηση,  έναντι του φορέα. 

«Αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις στις επικουρικές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Μπούρλος. 

Όταν η κυβέρνηση τους έλεγε να μην κάνουν προσφυγή

Δυο χρόνια πριν, όταν οι συνταξιούχοι είχαν ακόμη περιθώριο δύο εβδομάδων να προσφύγουν στα δικαστήρια (έως τις 31/7/2020) ημερομηνία που θα ψηφιζόταν από την κυβέρνηση η επίμαχη διάταξη για απόδοση αναδρομικών μόνο από τις κύριες συντάξεις, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε απόσβεση τις αξιώσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προέτρεπε τους συνταξιούχους για να μην καταθέσουν προσφυγές.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές, δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής», δήλωνε χαρακτηριστικά στις 15 Ιουλίου του 2020.






Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ