Δύο αρχές για το προοδευτικό σχέδιο

EUROKINISSI

Φιλήμων Καραμήτσος

Ζούμε στους καιρούς της μεγάλης ανησυχίας και δεν χρειάζεται κάποια βαριά ανάλυση για να το εξηγήσουμε αυτό. Οι κουβέντες που ακούς εκεί που περνά σήμερα ο πολύς κόσμος, στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές, στα ιατρεία ή στις ουρές στις τράπεζες, αφορούν την πλειονότητα. Πώς θα βγει ο μήνας, τι θα γίνει με τα παιδιά, μην τύχει τίποτα έκτακτο, πώς θα ζεσταθεί το σπίτι τον χειμώνα κ.λπ.

Και το πολιτικό ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πώς απαντάς, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο. Γιατί εδώ το καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, ότι υπάρχουν ζητήματα πολύ ψηλά στην πολιτική που αφορούν τον πλανήτη ολόκληρο, από τον πόλεμο ώς την πρόσβαση στην ενέργεια και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και στα δικά μας, επιπλέον, η ίδια κυρίαρχη πολιτική αντίληψη που μεταφράζεται σε ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι δημόσιο πετάει ή έχει επιβιώσει ακόμα. Οι «αγορές» είναι η λύση για όλα στην κυβέρνηση.

Ποια είναι η «προοδευτική» απάντηση, όμως, στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας;

Κι επειδή ούτε ανάσα δεν παίρνουμε –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εγγράφεται μέσα μας με βαθιά πολιτικό τρόπο αυτό που βιώνουμε– δύο είναι οι παράμετροι που κρίνουν κατ’ αρχάς την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στη Ν.Δ.:

Πρώτον, ποιος θα απευθυνθεί στους πολλούς και τις πολλές και θα είναι έτοιμος να τους δώσει φωνή και να τους εκπροσωπήσει. Να μιλάς σε πλειονότητες και όχι μόνο σε ακροατήρια που γνωρίζεις ή τα νιώθεις οικεία και βολικά.

Και, δεύτερον, ποιος θα έχει προτάσεις και ένα πρόγραμμα, ένα πολιτικό σχέδιο μεν, στο οποίο όμως θα χωράνε, θα έχουν όνομα και ρόλο, οι βασικές αξίες της προοδευτικής πολιτικής διαχρονικά, ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη και χειραφέτηση, ελευθερία.



Πηγή https://www.efsyn.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ